Giv din have et løft med højbede

26 maj 2021 Mette Nielsen

Brug din have til andet end leg og afslapning. Dyrk dine egne grøntsager, og gør det i højbede for at skabe gode arbejdstillinger og et afgrænset område til de grønne planter. Det skaber en ekstra hyggelig stemning omkring området.

Højbede behøver ikke at være faldefærdige eller forvist til et kedeligt hjørne af haven. Det må gerne være en aktiv del af haveindretningen, fordi de i sig selv pynter og skaber noget atmosfære til dit uderum.

Stil dit højbed det rigtige sted

Men hvordan skal højbedene så placeres. Det skal du overveje, før du sætter dem op.

Det vigtigste er, at de står godt i forhold til solen. At de får sol og ikke kun står i skygge, og når du sår planter i dem, skal du overveje, hvordan hvilke planter skal stå, hvis der er mere sol i et af bedene end de andre. 

Højbede er ikke sådan at rykke rundt på, med mindre du laver dem med hjul på. Derfor skal du tænke lidt ekstra over det, når du sætter dem op. Udover at du skal tænke på, hvordan de står i forhold til solen, så skal du også tænke på den generelle indretning i haven.

Altså du skal tænke over, hvordan ser jeres have ud, og hvor det vil se godt ud at stille de nye bede. Kig på hvor jeres legeområde er, for her skal højbedene helst ikke stå, så de står vejen for leg. Kig på hvor jeres terrasse er og resten af alt det, I har i haven. Og beslut så, hvor det vil se bedst ud. 

Det kan også være en god idé kort at overveje, om i hvert fald det bed med krydderurter og de ting, der skal bruges ofte i madlavningen er forholdsvis tæt på jeres køkken. Stil det bed, så det ses fra køkkenet og I inspireres til at bruge af tingene der i.

Flere Nyheder